Jako dekoracja stołu najlepiej sprawdzają się stroiki. Te świąteczne mogą wyglądać bardzo różnorodnie. Sprytnym pomysłem na efektowny stroik na stół na Święta, są pięknie zapakowane praliny.
Świątecznie, ale nowocześnie
Tradycyjny stroik na stół wigilijny kojarzy się z kompozycją złożoną z gałązek świerku lub sosny. Takie dekoracje, ozdobione bombkami i świeczkami, zajmowały centralne miejsce na stole i z reguły były dość duże. Dzisiaj do dekoracji stołu podchodzi się już nieco inaczej. Aranżacja stołu na świąteczną kolację nie musi być tak bogata, wystarczy, że w elegancki i subtelny sposób podkreśli klimat tego wyjątkowego czasu.
Nowoczesny stroik bożonarodzeniowy może mieć dużo mniejszą podstawę, co dużo bardziej sprawdza się, zwłaszcza na mniejszych stołach. Nadal w trendzie są naturalne materiały takie jak zielone gałązki, szyszki czy kwiaty Gwiazdy Betlejemskiej. Obecnie jednak te tradycyjne elementy łączy się z bardziej nowoczesnymi dodatkami, m.in. stelażami i obręczami z metalu i delikatnymi bombkami utrzymanymi w jednej gamie kolorystycznej. Właśnie do takiej minimalistycznej kompozycji warto wykorzystać praliny.
Słodkie czekoladki, zapakowane w piękny błyszczący papier, idealnie pasują do klimatu Bożego Narodzenia. Często właśnie takie pudełeczka z pralinami lądują pod choinką jako słodki dodatek do prezentu. Piękne i bardzo eleganckie są czekoladki Ferrero Rocher - niewielkie kuleczki, zawinięte w połyskującą złotą folię. Ciekawe pomysły na to, jak wpleść czekoladki w świąteczny stroik, można znaleźć w tym miejscu: https://inspiracjeferrero.pl/nasze-inspiracje/stol-na-boze-narodzenie. Wykorzystanie słodyczy do bożonarodzeniowych dekoracji od lat świetnie się sprawdza. Cukierki na choince, czy czekoladowe figurki, to tradycyjne motywy, kochane nie tylko przez dzieci. Eleganckie praliny w nowoczesnym wydaniu będą prezentować się jeszcze lepiej.
Detale, które tworzą klimat
Oprócz stroika na wigilijnym stole warto zadbać także o detale. Drobne elementy, które subtelnie podkreślą klimat uroczystości. Są to różne ozdobne drobiazgi, które nie zabierają dużo miejsca. Najbardziej oczywistym towarzystwem na świątecznego stroika są świece. Długie, w pojedynczych, wąskich świecznikach lub małe podgrzewacze. To, co bardzo urozmaica całość to bieżnik. Połyskujący, złoty lub srebrny, wąski pas materiału, można położyć na środku stołu, pod głównym stroikiem.
Dużo mniej oczywiste są dodatki takie jak pojedyncze bombki lub inne choinkowe ozdoby. Porozkładane w różnych miejscach stołu, pomiędzy półmiskami, działają bardzo dekoracyjnie. Podobnie można wykorzystać złote czekoladki tak jak w tych przykładach: https://inspiracjeferrero.pl/nasze-inspiracje/stol-na-boze-narodzenie. Piękne, drobne elementy, rozświetlą kompozycję. Mogą również stanowić mały, słodki upominek dla każdego gościa. Wówczas wystarczy położyć je na talerzyku lub tuż obok niego. Taki gest z pewnością ucieszy każdego. Najlepiej postawić na jeden rodzaj pralin, aby dekoracja stołu była spójna.