piątek, 22 kwiecień 2022 13:03

Filtr do okapu Akpo

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
Filtr do okapu Akpo Filtr do okapu Akpo pixabay

Filtr do okapu Akpo jest bardzo dobrym rozwiązaniem w przypadku posiadania kuchni, w której często po gotowaniu zalegają ,,dymy” tłuszczu i pary wodnej.

Filtr do okapu Akpo zbiera zbyt duże ilości zanieczyszczeń, które nagromadziły się pod wpływem smażenia i gotowania potraw w podwyższonej temperaturze. Zapewnia to zdrowe warunki domowe, które są szczególnie ważne w przypadku posiadania małych kuchni w słabo wentylowanych mieszkaniach.

Aluminiowe i węglowe filtry do okapu Akpo

W zasadzie istnieją dwa rodzaje filtrów do okapów. Są to filtry aluminiowe oraz filtry węglowe. Filtry aluminiowe jak sama nazwa wskazuje zbudowane są z aluminiowych części, które muszą być bardzo dobrze dopasowane do zabudowy okapu. Nie można ich przycinać ani modyfikować, a montowane są na specjalnych śrubach, które wkręca i rozkręca się za pomocą śrubokręta bądź wkrętarko-wiertarki. Należy je rozkręcać co jakiś czas i myć, aby zetrzeć zbierający się na ich powierzchni tłuszcz.

Filtr do okapu Akpo typu węglowego posiada prostokątne bądź kuliste kształty. Bardzo łatwo można za pomocą nożyczek przycinać ich powierzchnię przez co ich dopasowanie jest bardzo proste i uniwersalne. Filtry węglowe zbudowane są z absorbenta – węgla aktywnego, który pochłania wszystkie zanieczyszczenia wędrujące z powietrzem do wnętrza okapu. Jednak to substancja, która ma ograniczone możliwości. Związane jest to z jej możliwościami chłonnymi, które z czasem się wyczerpują. Właśnie dlatego rekomenduje się wymianę filtrów węglowych co okres od 3 do 6 miesięcy w zależności od częstości użytkowania z kuchni. Dla jednych może to być jeszcze szybciej, a dla innych jeszcze wolniej.

Lokalizacja okapów

Lokalizacja okapów jest bardzo ważna. Okap wraz z filtrem powinien znajdować się nad kuchenką indukcyjną/gazową aby jak najsprawniej i najszybciej zbierał wszystkie zanieczyszczenia które dostają się do powietrza. Tak naprawdę okap powinno uruchamiać się już przed gotowaniem, a nie dopiero wtedy, kiedy para zacznie się ulatniać.