Ludzkie ciało nie wytwarza samodzielnie witaminy C, dlatego musimy dostarczać jej sobie wraz z żywnością. W jakich produktach warto szukać kwasu askorbinowego?
Acerola
Acerola jest owocem zawierającym najwięcej witaminy C w 100 gramach. W ramach wspomnianej porcji dostarcza aż 1000-4500 mg kwasu askorbinowego. W jednej szklance soku z aceroli znajdziemy tyle witaminy C, co w kilkunastu litrach soku z pomarańczy. Na polskim rynku świeże owoce aceroli, dostarczające najwięcej kwasu askorbinowego, są trudno dostępne. W sklepach i aptekach można natomiast znaleźć soki oraz suplementy diety z acerolą w formie tabletek, saszetek, proszku czy kapsułek.
Dzika róża
Owoce dzikiej róży kryją w sobie aż 10 razy więcej witaminy C niż cytryna. Dostarczają nam również składników mineralnych, witamin z grupy B, garbników, witaminy E, flawonoidów oraz karotenoidów. Dzika róża, dzięki sporej zawartości kwasu askorbinowego, pomaga wzmacniać nasz organizm i wspierać jego odporność. Soki, dżemy, tabletki z witaminą C zawierające ekstrakt z dzikiej róży oraz inne suplementy diety bazujące na omówionym owocu pozwolą lepiej przygotować się na nadejście sezonu na przeziębienia i grypę.
Rokitnik
Rokitnik zawiera nie tylko dużą ilość witaminy C, ale również witaminy z grupy B, A, E, garbniki, potas, żelazo, organiczne kwasy oraz sacharydy. Dżem albo sok z owoców o charakterystycznym pomarańczowym kolorze pomaga uzupełniać niedobory kwasu askorbinowego oraz obniżać ciśnienie krwi przy nadciśnieniu tętniczym.
Natka pietruszki
Wystarczy zjeść jedną łyżkę stołową natki pietruszki, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie ciała na witaminę C. Zielone liście zawierają w sobie również korzystne połączenie kwasu askorbinowego z żelazem. Witamina C zwiększa wchłanianie wspomnianego pierwiastka, co pomaga zapobiegać jego niedoborom.
Czerwona papryka
W czerwonej papryce znajduje się 3 razy więcej kwasu askorbinowego niż w cytrusach. Najwięcej witaminy C zawierają papryka żółta i czerwona, a najmniej zielona. Warzywo dostarcza nam też witaminy K, A, E, wapń, magnez oraz żelazo.
Inne warzywa i owoce zawierające sporo witaminy C
Poza wyżej wymienionymi produktami najwięcej witaminy C dostarczają warzywa takie jak jarmuż, brokuł, brukselka, kalarepa, kapusta, szpinak, kalafior, fasolka szparagowa, młode ziemniaki oraz rzodkiewka. Dużo naturalnego kwasu askorbinowego znajdziemy ponadto w owocach: czarnych porzeczkach, truskawkach, kiwi, grejpfrutach, cytrynach, pomarańczach, czerwonych porzeczkach, agreście i malinach.
Przyswajalność witaminy C z pożywienia – o czym warto pamiętać?
Żywność bogatą w witaminę C najlepiej jeść na surowo. Przetwarzanie owoców i warzyw sprawia, że tracą wspomniany składnik. Do największych strat witaminy C dochodzi podczas gotowania. Do utraty kwasu askorbinowego dochodzi również przez mocne rozdrabnianie żywności (przygotowywanie koktajli) oraz jej zbyt długie przechowywanie. Mniej witaminy C tracą warzywa i owoce mrożone lub kiszone.
Najlepszymi naturalnymi źródłami witaminy C są świeże sezonowe owoce i warzywa. Jeżeli w danym okresie w roku, np. zimą, pogarsza się ich dostępność albo zaobserwujemy u siebie spadek odporności, możemy sięgnąć po mrożonki oraz suplementy diety bazujące na aceroli, dzikiej róży, rokitniku lub dostarczające syntetycznego kwasu askorbinowego.