Taki skład sprawia, że są one idealnym produktem, zapewniającym naszym włosom zdrowie i siłę. Nie dziwi fakt, że nasze babcie na wzmocnienie włosów stosowały... maseczkę z jajek.
Płatki owsiane
Powodów, dla których warto zacząć dzień od owsianki jest wiele – jednym z nim może być troska o piękne i zdrowe włosy. Owies jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, bez których nasze włosy stają się łamliwe i suche. Ponadto owsianka to najlepsze zbożowe źródło białka. Zjedzona np. z jogurtem dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jedz ją regularnie, a włosy z pewnością ci za to podziękują.
Pomidory
Pomidory są uważane za naturalny kosmetyk. Są świetnym źródłem witaminy C, uczestniczącej w produkcji kolagenu, istotnego dla kondycji skóry i włosów. Pomidor ceniony jest także za wysoką zawartość likopenu – silnego przeciwutleniacza, który stymuluje porost włosów.
Kakao
Majowie uważali kakao za dar bogów. Nie bez powodu - kakao jest bogatym źródłem wielu cennych składników, m.in. wit. B5, niacyny, kwasu foliowego, wit. E, żelaza, magnezu i cynku. Zawiera także ogromną ilość przeciwutleniaczy. Regularnie spożywane nie tylko wzmacnia nasze włosy, ale również poprawia nastrój, a nawet... wydłuża życie.
Marchewka
Kojarzy nam się głównie z dobrym wzrokiem. Jednak marchew, podobnie jak wszystkie warzywa bogate w beta-karoten ma także dobroczynny wpływ dla naszych włosów. Witamina A pozwala zachować im zdrowy wygląd, a także sprzyja ich wzrostowi.
Ryby
Aby cieszyć się bujnymi, gęstymi włosami warto jeść ryby. Zawierają pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, a także wiele minerałów. Ponadto są najlepszym źródłem kwasów omega-3, które wpływają korzystnie na ukrwienie skóry głowy, a tym zapewniają transport składników odżywczych do naszych włosów.
Orzechy i nasiona
Orzechy są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, witaminy z grupy B, a także liczne mikro- i makroelementy. Zbawienne dla kondycji naszych włosów mają także pestki słonecznika, dyni oraz siemię lniane.
Zielone warzywa
Zielone warzywa to bogate źródło witaminy E. Witamina ta zapewnia skórze głowy odpowiednie ukrwienie, a także chroni mieszki włosowe przed działaniem wolnych rodników. W trosce o piękno naszych włosów jedzmy więc: sałatę, jarmuż, kapustę, szpinak, brokuły.
Chleb żytni
Warto ograniczyć spożywanie białego chleba, nie tylko po to, by poprawić wygląd włosów. Jeśli to możliwe, wybierajmy pieczywo żytnie. Żyto bogate jest witaminy z grupy B oraz minerały, które dodadzą twoim włosom siły i blasku.
Truskawki
Truskawki są cenione nie tylko za smak. To prawdziwa bomba witaminowa! Dzięki zawartości witamin A, E, biotyny, kwasu foliowego, krzemu, żelaza i cynku korzystnie wpływają na naszą cerę i włosy. Jedzmy więc je do woli, a na pewno nie pożałujemy!
Więcej na temat odpowiedniej pielęgnacji włosów znajdziesz w kategorii WŁOSY - DOKTOR FIT