wtorek, 18 maj 2021 18:48

10 Produktów, które wzmocnią włosy

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
pixabay pixabay włosy doktor fit
  1. Jajka

Nie bez powodu są nazywa symbolem życia. Jajka są źródłem dobrze przyswajalnego pełnowartościowego białka. Są także bogatym źródłem witamin A, E oraz witamin z grupy B oraz składników mineralnych: m.in. fosforu, żelaza, cynku, miedzi, selenu.

Taki skład sprawia, że są one idealnym produktem, zapewniającym naszym włosom zdrowie i siłę. Nie dziwi fakt, że nasze babcie na wzmocnienie włosów stosowały... maseczkę z jajek.

  1. Płatki owsiane

Powodów, dla których warto zacząć dzień od owsianki jest wiele – jednym z nim może być troska o piękne i zdrowe włosy. Owies jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, bez których nasze włosy stają się łamliwe i suche. Ponadto owsianka to najlepsze zbożowe źródło białka. Zjedzona np. z jogurtem dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jedz ją regularnie, a włosy z pewnością ci za to podziękują.

  1. Pomidory

Pomidory są uważane za naturalny kosmetyk. Są świetnym źródłem witaminy C, uczestniczącej w produkcji kolagenu, istotnego dla kondycji skóry i włosów. Pomidor ceniony jest także za wysoką zawartość likopenu – silnego przeciwutleniacza, który stymuluje porost włosów.

  1. Kakao

Majowie uważali kakao za dar bogów. Nie bez powodu - kakao jest bogatym źródłem wielu cennych składników, m.in. wit. B5, niacyny, kwasu foliowego, wit. E, żelaza, magnezu i cynku. Zawiera także ogromną ilość przeciwutleniaczy. Regularnie spożywane nie tylko wzmacnia nasze włosy, ale również poprawia nastrój, a nawet... wydłuża życie.

  1. Marchewka

Kojarzy nam się głównie z dobrym wzrokiem. Jednak marchew, podobnie jak wszystkie warzywa bogate w beta-karoten ma także dobroczynny wpływ dla naszych włosów. Witamina A pozwala zachować im zdrowy wygląd, a także sprzyja ich wzrostowi.

  1. Ryby

Aby cieszyć się bujnymi, gęstymi włosami warto jeść ryby. Zawierają pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, a także wiele minerałów. Ponadto są najlepszym źródłem kwasów omega-3, które wpływają korzystnie na ukrwienie skóry głowy, a tym zapewniają transport składników odżywczych do naszych włosów.

  1. Orzechy i nasiona

Orzechy są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, witaminy z grupy B, a także liczne mikro- i makroelementy. Zbawienne dla kondycji naszych włosów mają także pestki słonecznika, dyni oraz siemię lniane.

  1. Zielone warzywa

Zielone warzywa to bogate źródło witaminy E. Witamina ta zapewnia skórze głowy odpowiednie ukrwienie, a także chroni mieszki włosowe przed działaniem wolnych rodników. W trosce o piękno naszych włosów jedzmy więc: sałatę, jarmuż, kapustę, szpinak, brokuły.

  1. Chleb żytni

Warto ograniczyć spożywanie białego chleba, nie tylko po to, by poprawić wygląd włosów. Jeśli to możliwe, wybierajmy pieczywo żytnie. Żyto bogate jest witaminy z grupy B oraz minerały, które dodadzą twoim włosom siły i blasku.

  1. Truskawki

Truskawki są cenione nie tylko za smak. To prawdziwa bomba witaminowa! Dzięki zawartości witamin A, E, biotyny, kwasu foliowego, krzemu, żelaza i cynku korzystnie wpływają na naszą cerę i włosy. Jedzmy więc je do woli, a na pewno nie pożałujemy!

Więcej na temat odpowiedniej pielęgnacji włosów znajdziesz w kategorii WŁOSY - DOKTOR FIT