Jak przygotować krem z białej czekolady?
Składniki na krem z białej czekolady:
- 160 g czekolady Białej E.Wedel,
- 200 ml śmietanki kremówki 36%.
Sposób przygotowania:
Posiekaj czekoladę na drobne kawałki. Podgrzej śmietankę w rondelku na niewielkim ogniu. Zdejmij śmietankę z kuchenki i dodaj do niej drobno posiekaną białą czekoladę. Poczekaj do rozpuszczenia, a następnie delikatnie wymieszaj. Krem warto podawać po przestudzeniu.
Jak wykorzystać krem z białej czekolady?
Krem czekoladowy sprawdzi się idealnie jako dodatek do wielu deserów. Jeśli chcesz, możesz podawać go również samodzielnie, w eleganckim pucharku. Wówczas warto wzbogacić deser dużą ilością świeżych owoców. Doskonale sprawdzą się zarówno maliny, jak i truskawki, jagody, borówki, porzeczki czy agrest. Świetnym wyborem są także gatunki tropikalne, na przykład banany czy mango. Ze słodkim kremem z białej czekolady komponuje się wiele składników, dlatego warto eksperymentować.
Krem z białej czekolady może być również doskonałym dodatkiem do różnych ciast. Sprawdzi się idealnie w połączeniu z klasycznym brownie. Wystarczy przekroić ciasto na pół i przełożyć je przygotowaną masą. To świetny wybór w sytuacji, gdy takie ciasto ma zastąpić tort urodzinowy. Wówczas krem może posłużyć również jako dekoracja zewnętrzna, do której przyczepisz owoce, orzechy czy inne składniki.
Krem czekoladowy może być także wykorzystany podczas pieczenia babeczek. Warto umieścić go na wierzchu za pomocą rękawa cukierniczego. W ten sposób stworzysz piękną dekorację, do której można przyczepić posypkę, cukrowe srebrne kuleczki czy świeże owoce. Taki dodatek sprawi również, że babeczka będzie nieco mniej sucha. Latem warto udekorować muffinki również świeżymi owocami sezonowymi.