Są mniej kosztowne od ekspresu, a jednocześnie pozwalają na przygotowanie napojów o niezwykłym smaku i aromacie. Jak jednak wybrać urządzenie, które spełni nasze oczekiwania? Warto poznać wady i zalety wszystkich rozwiązań.
Dzbanek z zaparzaczem - funkcjonalna prostota
Jednym z rozwiązań, które najczęściej spotyka się w polskich domach, jest zaparzacz w kształcie dzbanka lub małego czajnika tradycyjnego, posiadający w środku specjalne sitko, do którego wsypuje się herbatę lub zioła. Następnie, wystarczy napełnić zaparzacz wrzątkiem i poczekać, aż napar będzie gotowy. Zaletą takiego rozwiązania jest przede wszystkim prostota. Budowa zaparzacza nie jest skomplikowana, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia do minimum. Podczas zakupu, warto zwrócić uwagę na pojemność produktu. Zazwyczaj wynosi ok. 1 litra, co pozwala na jednorazowe przyrządzenie czterech szklanek napoju. Większe zaparzacze sprawdzają się raczej w dużych rodzinach lub podczas wizyty gości.
Bardzo istotnym czynnikiem jest oczywiście materiał wykonania. Dobrą opinię posiadają zaparzacze z żaroodpornego szkła, ponieważ przygotowywane w nich napoje nie zmieniają swojego smaku. Można też zdecydować się na produkt ze stali nierdzewnej. Jego dużą zaletą jest brak ryzyka stłuczenia. Warto jednak wziąć pod uwagę, że bardzo tani zaparzacz może być wykonany ze stali niskiej jakości i powodować powstawanie metalicznego posmaku.
Zaparzacze tłokowe - jak działają?
Bardziej zaawansowanym, ale wciąż dość prostym, rozwiązaniem będzie zaparzacz tłokowy. Można go spotkać również pod angielską nazwą french press. Urządzenie nadaje się do przygotowania kawy i herbaty. Jego zasada działania jest prosta: zaparzacz posiada tłok, który należy opuścić po zalaniu liści herbaty lub mielonej kawy wrzątkiem. Dzięki temu, płyn zostaje oddzielony od części napoju, których nie chcemy znaleźć w swojej filiżance. Nie każdy wie, że zaparzacza french press można używać również do spieniania mleka. Wystarczy wlać podgrzane mleko do naczynia, a następnie kilka razy poruszyć tłokiem.
Podczas wyboru odpowiedniego urządzenia, w pierwszej kolejności należy wziąć pod uwagę pojemność. Na rynku dostępne są już zaparzacze, mieszczące 350 ml płynu. Będą dobrym rozwiązaniem dla osób, które zazwyczaj piją kawę lub herbatę samotnie. Jeżeli jednak mamy większą rodzinę lub chcemy przygotować się na wizytę gości, lepiej będzie sięgnąć po zaparzacz o pojemności 600 lub nawet 850 ml.
Urządzenia zazwyczaj są wykonane z żaroodpornego szkła, co zapewnia wytrzymałość i sprawia, że napój nie zmienia swojego smaku. Warto wybrać model, który posiada uchwyt z tworzywa sztucznego, żeby zaparzacz nie nagrzewał się nadmiernie pod wpływem gorąca. Powinniśmy wziąć pod uwagę, że znajdujący się w zaparzaczu płyn, dość szybko stygnie. Można jednak zaopatrzyć się w specjalny ochraniacz, zapewniający lepszą izolację termiczną.
Kawiarka - proste zastępstwo dla ekspresu
Najbardziej zaawansowanym rozwiązaniem jest ciśnieniowy zaparzacz do kawy, czyli tak zwana kawiarka. Tego typu urządzenia, podobnie jak dzbanki z zaparzaczem i zaparzacze tłokowe, są dostępne w ofercie sklepu internetowego Praktyczny Dom. Do wyboru mamy kawiarki o różnej pojemności i materiale wykonania. Jak jednak wybrać najlepszą?
Klasyczna kawiarka składa się z trzech części: dolnego zbiornika na wodę, lejka z sitkiem na zmieloną kawę i górnego zbiornika na gotową kawę. Przygotowanie napoju jest więc bardzo proste. Do dolnego pojemnika należy wlać wodę oraz nasypać kawy do lejka. Następnie, wystarczy zakręcić górną część kawiarki i postawić ją na kuchence. Pod wpływem wysokiej temperatury, woda zmienia się w parę. Przechodzi więc do górnego zbiornika, zaparzając kawę w sitku. W dolnej części urządzenia, znajduje się otwór, który wydaje charakterystyczny dźwięk świszczenia pary, gdy kawa jest gotowa. Należy wtedy natychmiast zdjąć kawiarkę z kuchenki, żeby urządzenie się nie zniszczyło.
Pierwszym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę podczas zakupu, jest oczywiście rodzaj kuchenki. Na rynku dostępne są kawiarki na gaz i indukcję. Można znaleźć również urządzenia uniwersalne, które pasują do każdego rodzaju kuchenki lub zasilane za pomocą prądu.
Wiele osób zastanawia się, jaka pojemność kawiarki będzie najlepsza. Wybór jest bardzo szeroki, ponieważ dostępne są urządzenia, które pozwalają na przygotowanie dwóch filiżanek kawy jednocześnie, ale też duże kawiarki, przeznaczone do parzenia dziewięciu lub dwunastu porcji napoju. Warto pamiętać, że więcej nie zawsze oznacza lepiej. Nalewanie zbyt małej ilości wody do dużej kawiarki może sprawić, że zawór bezpieczeństwa przestanie działać i urządzenie zostanie na kuchence zbyt długo. Na co dzień, zazwyczaj sprawdzają się więc mniejsze zaparzacze. Kawiarka na dużą liczbę filiżanek będzie przydatna podczas wizyty gości, ponieważ pozwala przygotować pyszną kawę dla wszystkich, w krótkim czasie.
Wybór odpowiedniego zaparzacza do kawy lub herbaty jest oczywiście kwestią naszych indywidualnych preferencji. Jeśli zależy nam na mocnym, włoskim espresso, najlepszym rozwiązaniem będzie kawiarka. Zwolennicy ziołowych naparów z pewnością docenią dzbanek lub zaparzacz tłokowy. Tego typu urządzenia nie są kosztowne, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zdecydować się na więcej, niż jeden model.