Na rynku dostępnych jest jednak wiele różnych odmian musztardy – którą z nich wybrać? Jeśli często stajesz przed tym dylematem i zastanawiasz się, jaki rodzaj musztardy będzie najlepiej pasował do określonego dania, poniżej znajdziesz kilka przydatnych wskazówek.
Na początek kilka słów na temat musztardy
Musztarda to zimny sos na bazie octu i gorczycy. Sam przepis na musztardę nie jest zbyt skomplikowany – każdy może przygotować ją we własnym domu. Zmielone ziarna gorczycy należy zalać octem z wodą, miodem i przyprawami, a następnie zblendować na gładką masę. Taka domowa musztarda ma swój urok. Trudności zaczynają się wtedy, gdy próbujemy osiągnąć smaki znane ze sklepowych półek. Sekret tkwi w oryginalnych recepturach i kompozycjach przypraw. Poszczególne rodzaje musztardy mogą się także różnić pod względem stopnia zmielenia ziaren i proporcji poszczególnych składników. Na smak może wpłynąć nawet sam proces produkcji oraz warunki leżakowania! W efekcie producenci oferują wiele różnorodnych odmian musztardy: delikatesowa, dijon, rosyjska i inne rodzaje mają swój charakterystyczny aromat, a koneserzy potrafią rozpoznać gatunek niemal od razu. Nasiona gorczycy są bogate w wapń, żelazo, selen i błonnik pokarmowy, wpływają także korzystnie na metabolizm. Ze względu na niską kaloryczność musztarda polecana jest także osobom na diecie – może być podstawą sosów i dressingów oraz urozmaicić niskokaloryczne potrawy. Najlepsza musztarda to przede wszystkim taka, która doskonale komponuje się z serwowanym daniem. Czym charakteryzują się najpopularniejsze odmiany?
Ostre musztardy – wyraziste i aromatyczne
Ostra musztarda zdecydowanie dodaje daniom charakteru! Za najostrzejszą musztardę uznawana jest musztarda angielska, przygotowywana według oryginalnej receptury. Z powodzeniem może zastąpić sos z ostrej papryki i świetnie łączy się z grillowanym mięsem. Jeśli musztardy wypalające kubki smakowe to nie Twoja bajka, sięgnij po musztardę rosyjską – jest ostra, ale zarazem bardzo aromatyczna. Grubo zmielone ziarna gorczycy nadają jej wyjątkowego smaku, który będzie doskonale uzupełniał dania z grilla oraz pieczonego i smażonego mięsa. Spróbuj także ostrej musztardy francuskiej – wyróżnia się spośród innych odmian konsystencją, w której znajdują się niezmielone ziarna gorczycy. Ten rodzaj musztardy będzie idealnym składnikiem sosów i dressingów do sałatek. Rozgryzając ziarenka gorczycy poczujesz ostry i wyrazisty smak. Musztarda Dijon to najczęściej wybierany rodzaj musztardy; ostrość przełamana jest w niej wytrawną nutą, dzięki której ostra musztarda Dijon pasuje nie tylko do pieczonych mięs, ale również sosów i zup. Co ciekawe, często stanowi także dodatek do zapiekanek ziemniaczanych i frytek. Kremowa musztarda sarepska jest nieco mniej ostra – to sprawia, że będzie uniwersalnym dodatkiem do wszystkich dań z grilla, sosów i sałatek.
Musztarda sarepska Fanex
Łagodne musztardy – delikatna konsystencja i pełnia smaku
Nie każdy jest fanem ostrych, drażniących podniebienie smaków. Łagodne musztardy powstają na bazie nasion delikatniejszej gorczycy białej. Nie znaczy to jednak, że ich smak jest mniej wyrazisty – wręcz przeciwnie! Musztarda delikatesowa wyróżnia się kremową konsystencją i delikatnym, łagodnym smakiem. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego charakterystycznego aromatu bez pikantnego wykończenia. Musztarda chrzanowa to najlepsza musztarda do żurku, jajek czy białej kiełbasy – jej oryginalny chrzanowy posmak z pewnością przyciągnie uwagę. W musztardzie słonecznej znajdziesz natomiast połączenie słodyczy, lekkiej ostrości oraz delikatnego kwaśnego smaku; taka kompozycja doskonale uzupełni dania z grilla, potrawy z pieczonych warzyw czy nawet zwykłe kanapki.
Musztarda słoneczna Fanex
Najlepsza musztarda? Stawiaj na sprawdzone marki
Niezależnie od tego, czy uwielbiasz ostre i wyraziste smaki, czy też chętniej sięgasz po delikatniejsze sosy, najlepszym wyborem będą propozycje polskiej marki Fanex. Wieloletnia tradycja, oryginalne receptury i najnowocześniejsze technologie produkcji sprawiają, że wszystkie musztardy charakteryzuje głębia smaku i doskonała konsystencja. Nie bez powodu sosy Fanex to produkty dobrze znane na rynku gastronomicznym. Jeśli szukasz aromatycznej, wyrazistej musztardy, odwiedź sklep online Fanex – z pewnością znajdziesz w nim wiele ciekawych propozycji.