Wydrukuj tę stronę
wtorek, 26 październik 2021 15:28

Bezglutenowe wyjście na miasto

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
restauracja wege w Warszawie restauracja wege w Warszawie pixabay

Nie możesz spożywać produktów z glutenem? Wyjście na miasto wiąże się z obawą, czy posiłek na pewno można bezpiecznie zjeść? Powstaje coraz więcej miejsc, które serwują pyszną kuchnie, specjalnie dla osób na diecie bezglutenowej. To doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto chce zjeść w restauracji i nie martwić się o późniejsze problemy zdrowotne. Sprawdź, co znajdziesz w menu.

 

Pizza bez glutenu

Coraz większą popularność zdobywają pizzerie, oferujące włoską kuchnię w wersji bezglutenowej. Dzięki temu osoby z celiakią czy po prostu unikające glutenu mogą bez obaw wybrać się do restauracji i zamówić pizzę ze starannie wyselekcjonowanych składników. Zarówno ciasto, jak i dodatki nie zawierają zbóż. Lokale często serwują także pyszne makarony, sałatki i inne dania bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej.

Bezglutenowe sushi

Mimo, że sushi nie zawiera zbóż to dodatki takie jak sos sojowy, paluszki krabowe, marynowane ryby, tempura czy wasabi mogą zawierać gluten. Sushi bezglutenowe to świetna alternatywa do tradycyjnego japońskiego dania. Lokale serwujące takie potrawy starannie selekcjonują składniki i przyrządzają przystawki, zupy i rolki tak, by na pewno nie zaszkodziły swoim klientom. Youmiko, restauracja wege w Warszawie, serwuje nie tylko sushi bezglutenowe, ale również wegańskie. Będąc w stolicy, warto odwiedzić to miejsce i spróbować pysznej, japońskiej kuchni w zupełnie nowym wydaniu.

Kuchnia polska bez zbóż

Kuchnia polska kojarzy się z dużą ilością mąki i zbóż. Czym byłby w końcu kotlet schabowy bez panierki? A jednak powstaje coraz więcej lokali, które serwują soczyste mięsa, grzyby, ryby, a nawet zupy bez glutenu. Możesz rozkoszować się tradycyjnymi, aromatycznymi daniami kuchni polskiej w zupełnie innej wersji, a dzięki temu bez obaw o swoje zdrowie.

Coś słodkiego

Lokale gastronomiczne to nie tylko pyszne dania, które można zjeść na obiad czy kolację. Istnieją również miejsca serwujące pyszne ciasta i desery, przygotowywane na bezie składników bezglutenowych. Zasmakuj w pysznych lodach, naleśnikach z mąki kokosowej czy serniku jaglanym. Znajdziesz także pyszne puddingi z chia lub tapioki albo musy czekoladowe z awokado. Brzmi pysznie? I tak właśnie jest! Bezglutenowe desery stają się coraz popularniejsze, nawet wśród osób, które nie mają problemu z tolerancją zbóż.

Coraz więcej lokali gastronomicznych wyciąga rękę do osób z nietolerancją glutenu i serwuje pyszne dania w zupełnie innej odsłonie. W menu bezglutenowych restauracji znajdziesz takie pozycje jak pizza, makarony, burgery, sushi czy potrawy kuchni polskiej, a w kawiarniach i cukierniach pyszne desery. Dzięki temu osoby na diecie bezglutenowej bez obaw mogą cieszyć się posiłkami na mieście.