Wydrukuj tę stronę
środa, 20 październik 2021 12:52

Kasza jęczmienna - dlaczego warto spożywać ją regularnie?

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
Kasza jęczmienna Kasza jęczmienna pixabay

Jedna z najdelikatniejszych w smaku kasz, znana najbardziej jako podstawa do ugotowania krupniku. Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną, jakie składniki odżywcze zawiera i czym różni się ten gatunek kaszy od innych?

Przeczytaj!Kasza jęczmienna jest pozyskiwania z upraw jęczmienia. Badania pokazują, że jęczmień był uprawiany zarówno na ziemiach polskich, jak i w innych obszarach świata od zarania dziejów. Ślady o pierwszych uprawach wskazują, że uprawiano tego rodzaju roślinę już na 7 tys. lat p.n.e.

Dlaczego warto regularnie spożywać kaszę jęczmienną?

Regularne spożywanie kaszy jęczmiennej przynosi szereg pozytywnych skutków dla naszego zdrowia. Jest to pokaźne źródło dziennej dawki beta-glukanów, które mają w sobie potencjał obniżania negatywnego cholesterolu oraz regulowania poziomu glukozy w krwi. W kaszy znajduje się także spory rezerwuar witaminy B oraz wit. B grupy K, A i E. Kasza jęczmienna dostarcza również organizmowi selen, magnez oraz fosfor i potas.

Rodzaje kaszy jęczmiennej

Kasza jęczmienna występuje w trzech postaciach: kaszy łamanej, kaszy pęczak (uchodzącej za najzdrowsza i najbardziej wartościową odmianę), a także perłowej. Kasza pęczak jest bielmem ziarna, które uzyskuje się po obłuskaniu wyczyszczonego ziarna jęczmienia. Kaszę łamaną (inaczej zwaną wiejską) uzyskuje się poprzez rozdrobnienia maszynowego pęczaku. Kasza perłowa natomiast powstaje dzięki wypolerowaniu maszynowym powierzchni kaszy łamanej. Wszystkie rodzaje kasz mogą występować w wersji pełnej (grubej), średniej oraz drobnej. Spośród wszystkich odmian, najlepsze właściwości prozdrowotne ma kasza pęczak, która ma najniższy indeks glikemiczny i polecany jest nie tylko osobom, które chcą schudnąć, ale także tym zmagającym się z cukrzycą. Na kaszę tego rodzaju powinny również zwrócić uwagę osoby o zbyt wysokim poziomie cholesterolu oraz ci, którzy muszą przestrzegać ścisłych zaleceń dietetycznych ze względu na miażdżycę.

Kasza jęczmienna a choroba wrzodowa żołądka

Mimo wielu pozytywnych właściwości, kasza jęczmienna (zwłaszcza typu pęczak) nie jest polecana osobom zmagającym się z chorobą wrzodową żołądka oraz tym, którzy mają problemy z biegunkami i zaparciami. Zbyt duży udział kaszy jęczmiennej w diecie takich osób może zaogniać problem.

Jak przyrządzać kaszę jęczmienną?

Kasza jęczmienna może być ugotowana w wodzie lub w rosole. Przed jej użyciem, należy surowe ziarna dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą w sitku. Robimy to po to, aby pozbyć się kurzu i pozostałości po łuskach. Po zagotowaniu, kasza powinna przebywać we wrzącej wodzie przez około 25 minut. Do gotowania warto przyjąć proporcje: jedna szklanka kaszy na dwie i pół szklanki wody. Do gotowania kaszy najlepiej nadaje się garnek szklany. Unikajmy stosowania naczyń aluminiowych, które pod wpływem działania wysokiej temperatury wydzielają szkodliwe substancje.