Wydrukuj tę stronę
czwartek, 23 wrzesień 2021 17:44

Jaką musztardę wybrać? Postaw na sprawdzone propozycje

Oceń ten artykuł
(2 głosów)
sklep online Fanex sklep online Fanex

Musztardy nie trzeba chyba nikomu przedstawiać! Ten charakterystyczny sos doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju wędlin, mięs, dań z grilla czy serów i bardzo często gości na polskich stołach.

Na rynku dostępnych jest jednak wiele różnych odmian musztardy – którą z nich wybrać? Jeśli często stajesz przed tym dylematem i zastanawiasz się, jaki rodzaj musztardy będzie najlepiej pasował do określonego dania, poniżej znajdziesz kilka przydatnych wskazówek.

Na początek kilka słów na temat musztardy

Musztarda to zimny sos na bazie octu i gorczycy. Sam przepis na musztardę nie jest zbyt skomplikowany – każdy może przygotować ją we własnym domu. Zmielone ziarna gorczycy należy zalać octem z wodą, miodem i przyprawami, a następnie zblendować na gładką masę. Taka domowa musztarda ma swój urok. Trudności zaczynają się wtedy, gdy próbujemy osiągnąć smaki znane ze sklepowych półek. Sekret tkwi w oryginalnych recepturach i kompozycjach przypraw. Poszczególne rodzaje musztardy mogą się także różnić pod względem stopnia zmielenia ziaren i proporcji poszczególnych składników. Na smak może wpłynąć nawet sam proces produkcji oraz warunki leżakowania! W efekcie producenci oferują wiele różnorodnych odmian musztardy: delikatesowa, dijon, rosyjska i inne rodzaje mają swój charakterystyczny aromat, a koneserzy potrafią rozpoznać gatunek niemal od razu. Nasiona gorczycy są bogate w wapń, żelazo, selen i błonnik pokarmowy, wpływają także korzystnie na metabolizm. Ze względu na niską kaloryczność musztarda polecana jest także osobom na diecie – może być podstawą sosów i dressingów oraz urozmaicić niskokaloryczne potrawy. Najlepsza musztarda to przede wszystkim taka, która doskonale komponuje się z serwowanym daniem. Czym charakteryzują się najpopularniejsze odmiany?

Ostre musztardy – wyraziste i aromatyczne

Ostra musztarda zdecydowanie dodaje daniom charakteru! Za najostrzejszą musztardę uznawana jest musztarda angielska, przygotowywana według oryginalnej receptury. Z powodzeniem może zastąpić sos z ostrej papryki i świetnie łączy się z grillowanym mięsem. Jeśli musztardy wypalające kubki smakowe to nie Twoja bajka, sięgnij po musztardę rosyjską – jest ostra, ale zarazem bardzo aromatyczna. Grubo zmielone ziarna gorczycy nadają jej wyjątkowego smaku, który będzie doskonale uzupełniał dania z grilla oraz pieczonego i smażonego mięsa. Spróbuj także ostrej musztardy francuskiej – wyróżnia się spośród innych odmian konsystencją, w której znajdują się niezmielone ziarna gorczycy. Ten rodzaj musztardy będzie idealnym składnikiem sosów i dressingów do sałatek. Rozgryzając ziarenka gorczycy poczujesz ostry i wyrazisty smak. Musztarda Dijon to najczęściej wybierany rodzaj musztardy; ostrość przełamana jest w niej wytrawną nutą, dzięki której ostra musztarda Dijon pasuje nie tylko do pieczonych mięs, ale również sosów i zup. Co ciekawe, często stanowi także dodatek do zapiekanek ziemniaczanych i frytek. Kremowa musztarda sarepska jest nieco mniej ostra – to sprawia, że będzie uniwersalnym dodatkiem do wszystkich dań z grilla, sosów i sałatek.

Musztarda sarepska Fanex

Musztarda sarepska Fanex

Łagodne musztardy – delikatna konsystencja i pełnia smaku

Nie każdy jest fanem ostrych, drażniących podniebienie smaków. Łagodne musztardy powstają na bazie nasion delikatniejszej gorczycy białej. Nie znaczy to jednak, że ich smak jest mniej wyrazisty – wręcz przeciwnie! Musztarda delikatesowa wyróżnia się kremową konsystencją i delikatnym, łagodnym smakiem. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego charakterystycznego aromatu bez pikantnego wykończenia. Musztarda chrzanowa to najlepsza musztarda do żurku, jajek czy białej kiełbasy – jej oryginalny chrzanowy posmak z pewnością przyciągnie uwagę. W musztardzie słonecznej znajdziesz natomiast połączenie słodyczy, lekkiej ostrości oraz delikatnego kwaśnego smaku; taka kompozycja doskonale uzupełni dania z grilla, potrawy z pieczonych warzyw czy nawet zwykłe kanapki.

Musztarda słoneczna Fanex

Musztarda słoneczna Fanex

Najlepsza musztarda? Stawiaj na sprawdzone marki

Niezależnie od tego, czy uwielbiasz ostre i wyraziste smaki, czy też chętniej sięgasz po delikatniejsze sosy, najlepszym wyborem będą propozycje polskiej marki Fanex. Wieloletnia tradycja, oryginalne receptury i najnowocześniejsze technologie produkcji sprawiają, że wszystkie musztardy charakteryzuje głębia smaku i doskonała konsystencja. Nie bez powodu sosy Fanex to produkty dobrze znane na rynku gastronomicznym. Jeśli szukasz aromatycznej, wyrazistej musztardy, odwiedź sklep online Fanex – z pewnością znajdziesz w nim wiele ciekawych propozycji.