Wydrukuj tę stronę
sobota, 16 kwiecień 2022 10:35

Dlaczego warto jeść polski czosnek?

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
czosnek polski czosnek polski pixabay

Czosnek na stałe zagościł w naszej rodzimej kuchni - chętnie dodajemy go różnego typu dań obiadowych, zapiekanek czy nawet sosów. Wynika to nie tylko z jego charakterystycznego, lekko ostrego smaku, ale również licznych właściwości zdrowotnych.

Ciekawą odmianą jest czosnek polski Harnaś. Dlaczego warto go jeść i w jaki sposób można wykorzystać czosnek polski w kuchni?

Właściwości smakowe i zdrowotne czosnku polskiego

Czosnek polski charakteryzuje się niezwykłym, lekko ostrym smakiem oraz aromatem, który podczas gotowania wypełnia całą kuchnię. Warto na stałe wprowadzić go do swojego menu, gdyż pozwala urozmaicić i nadać ciekawego posmaku nawet prostym potrawom. Zwróćmy uwagę na jego właściwości prozdrowotne. Czosnek polski najchętniej wybieramy w porze zimowej, głównie ze względu na dużą ilość olejków eterycznych, jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Pozwala on uchronić się przed chorobami sezonowymi, a także wspomagać ich leczenie. Czosnek zimowy Harnaś zawiera witaminy A, z grupy B, C, D, E oraz cynk, magnez czy potas. Regularne spożywanie czosnku może zapobiegać chorobom serca, miażdżycy czy udarom mózgu, głównie ze względu na to, iż redukuje poziom złego cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Czosnek zimowy Harnaś reguluje pracę układu trawiennego i pobudza leniwe jelita.

W jaki sposób wykorzystać czosnek polski w kuchni?

Znając właściwości czosnku polskiego, nie sposób nie wprowadzić go do swojej codziennej diety. Pozostaje pytanie, do jakich potraw sprawdzi się najlepiej? Możliwości wykorzystania czosnku polskiego jest sporo - najczęściej dodajemy go do dań mięsnych bądź warzywnych, wzmacniając ich smak. Możemy użyć go do przygotowania zapiekanek czy dipów na gorąco bądź na zimno. Ciekawą alternatywą będzie wymieszania czosnku polskiego z masłem i posmarowanie nim kromek chleba lub bułki - dzięki temu uzyskamy domowej roboty, zdrowe masło czosnkowe, bez zbędnych wzmacniaczy smaku czy konserwantów. Tak przygotowane kromki możemy zapiec w piekarniku bądź w tosterze. Czosnek zimowy Harnaś idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłego mleka - taki napój warto pić w czasie przeziębienia czy grypy.

Sprawdzony, wysokiej jakości produkt

Czosnek polski warto kupować u sprawdzonych dostawców jak np. za pośrednictwem oferty sklepu https://smakitucholi.sklep.pl/czosnek-polski, tak aby mieć pewność, że zostaną zachowane wszystkie jego właściwości. Szare główki czosnku zwykle osiągają gramaturę od 60 do 80 g. Warkocze czosnku mogą także stanowić piękną, naturalną ozdobę kuchni, w której królują ciekawe smaki i piękne aromaty. Czosnek polski można też kupić w formę pęczku.